Help mee bij LOB

Loopbaanoriëntatie en begeleiding van uw kind(eren)

Tips

Blog met artikelen over het kiezen van studies en alles wat er mee samenhangt (speciaal voor ouders): www.studiekeuzekind.nl

Scholieren die nog helemaal blanco zijn
Geef uw zoon/dochter de volgende opdracht als ze nog geen idee hebben wat ze willen studeren: Schrijf gedurende een week alle beroepen op die je tegenkomt. Schrijf op welke elementen je in het beroep aanspreken. Van de tuinman tot de tandarts, schrijf ze allemaal onder elkaar. Daarna schrijf je op wat je in het beroep aanspreekt. Je kunt wel geen tuinman of tandarts willen worden maar er zijn altijd elementen in een beroep die je wel aanspreken. Bij de tuinman kan bijvoorbeeld de vrijheid van het beroep je aanspreken of projectmatig werken enz. Doe dit voor ieder beroep dat je tegenkomt. Zie je overeenkomsten?

Bovenstaande opdracht kan ook gedaan worden aan de hand van personeelsadvertenties. Print een aantal vacatureteksten van verschillende beroepen uit en leg deze aan uw zoon/dochter voor. Laat uw zoon/dochter vervolgens onderstrepen in de advertentie wat hem/haar in vacature aanspreekt. Op welke functie zou uw zoon/dochter uiteindelijk willen solliciteren en waarom? 

Luister, vat samen en vraag door
Vraag ook door als uw zoon/dochter overtuigd lijkt te zijn van zijn of haar keuze. Uw zoon/dochter kan soms overtuigd zijn: 'Ik ga geneeskunde studeren'.  Vaak is de overtuiging terecht maar om tot een bewuste keuze te komen is het belangrijk dat ze goed over hun keuze hebben nagedacht. Om dit denken te stimuleren is het belangrijk om door te vragen.

Een keuze kan veranderen
Bedenk dat de keuze voor een studie van uw zoon/dochter altijd kan veranderen. Er is niet maar één studie die precies bij uw zoon of dochter past. Hij/zij maakt de best mogelijke keuze voor dit moment. 

Hoe staat je kind tegenover studiekeuze?
Bepaal hoe uw kind tegenover een studiekeuze staat. Vinden ze het eng, zijn ze er helemaal niet mee bezig of zijn ze zeker van hun keuze. Dit kan hun houding ten opzichte van een studiekeuze verklaren.

Bied ondersteuning
Bied ondersteuning : vraag wat uw zoon/dochter van u nodig heeft om tot een studiekeuze te komen of om verder te komen in zijn/haar studiekeuze. Als ze geen ondersteuning willen, vraag dan door; wat is hun plan van aanpak? Als blijkt dat ze geen plan hebben, kun je voorstellen samen een stappenplan op te stellen om verder te komen in het keuzeproces.
- Hoe ga je dit aanpakken?
- Wat is je eerste stap?
- Wat heb je daarvoor nodig?
- Wat wil je de volgende week / over 10 weken bereikt hebben?
- Waar heb je mij voor nodig, wat kan ik voor jou betekenen?
- Welke stappen moeten er gezet worden?
- Welke stap ga je nu nemen?

Massive Open Online Courses (MOOC)
Stimuleer uw zoon/dochter om deel te nemen aan een MOOC (Massive Open Online Course). Op websites als Coursera worden diverse online colleges gegeven. De TU Delft is ook gestart met een MOOC wiskunde om studenten voor te bereiden op het studiejaar. Naast de TU Delft is ook de Universiteit van Wageningen gestart met MOOC's. Massive Open Online Courses maken het mogelijk om inzicht te krijgen in bepaalde vakgebieden en of een vakgebied ook daadwerkelijk interessant is. 

Filmpjes beroepen
Naast het volgen van een MOOC kan het ook interessant zijn om filmpjes van beroepen te bekijken om inzicht te krijgen in wat diverse beroepen inhouden. Dit kan bijvoorbeeld op de website van Roadies.