Help mee bij LOB

Loopbaanoriëntatie en begeleiding van uw kind(eren)

Fasen studiekeuze

In het proces van kiezen zijn een aantal stappen te benoemen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de fasen die uw zoon/dochter doormaakt.

Stappen in studiekeuzeproces
Scholieren die bezig zijn met het maken van een studiekeuze doorlopen de volgende stappen: oriënteren, verkennen, verdiepen, knoop doorhakken en bevestigen. HIeronder vindt u informatie over wat de stappen precies inhouden en welke studiekeuzeactiviteiten hierbij aansluiten.

Oriënteren
Bij de fase oriënteren verzamelt uw zoon/dochter informatie over studeren in het algemeen en over opleidingen die hij/zij na het voortgezet onderwijs of de middelbare beroepsopleiding kan gaan volgen. Vervolgens wordt er een eerste selectie gemaakt van sectoren of eventueel al opleidingen. Resultaat van deze fase is dat uw zoon/dochter een globaal beeld heeft van de mogelijkheden en kan aangeven van welke sectoren of opleidingen hij/zij meer wil weten. De volgende studiekeuzeactiviteiten sluiten hierbij aan:

  • Onderwijsbeurs/STUVO
  • Testen (belangrijk dat de stappen in Qompas gemaakt zijn) 
  • Informatie over interessegebieden
  • Individueel studie- en beroepskeuzeonderzoek

Verkennen
Na een brede oriëntatie gaat uw zoon/dochter op zoek naar meer specifieke informatie om vragen te beantwoorden over de opleidingen en sectoren waarin hij/zij interesse heeft. Het doel van deze fase is dat uw kind weet welke opleiding(en) tot de keuzemogelijkheden behoort (behoren) en welke niet. Dit doet uw kind bijvoorbeeld door te kijken of de manier van lesgeven iets is waar hij/zij zich in kan vinden. In de fase verkennen wordt verder een beeld gevormd van het leven als student in de verschillende studies. Het doel van deze fase is dat uw kind weet welke opleiding(en) tot de keuzemogelijkheden behoort (behoren) en welke niet. De volgende studiekeuzeactiviteiten sluiten hierbij aan:

  • Open dag / avond
  • Gesprek met studiekeuzeadviseur

Verdiepen
Na de verkenning kan uw zoon/dochter actief aan activiteiten mee doen om weer een stapje verder te komen in het studiekeuzeproces. Uw kind gaat de opleiding(en) echt ‘ervaren’ en verzamelt op deze manier nog meer specifieke informatie. Met deze informatie kan worden nagegaan of verwachtingen realistisch zijn, vooral ten aanzien van de capaciteiten en interesses. Bijvoorbeeld door een kijkje te nemen in de beroepspraktijk of door in gesprek te gaan met een decaan. Na het doorlopen van activiteiten in de fase verdiepen kan uw zoon/dochter een min of meer een definitieve keuze maken. De volgende studiekeuzeactiviteiten sluiten hierbij aan:

  • Open dag / avond 
  • Proefstuderen / meeloopdagen
  • Gesprek met studiekeuzeadviseur
  •  Interview met een beroepsbeoefenaar

Knoop doorhakken
Met de ervaringen vanuit de vorige fasen in het achterhoofd, neemt uw zoon/dochter een beslissing en sluit daarmee het keuzeproces af. Uw kind bundelt alle informatie en ervaringen en kijkt of het opgebouwde beeld klopt met wat hij/zij ervan verwacht. Als dit zo is, dan sluit uw zoon/dochter de voorafgaande fasen van oriënteren, verkennen en verdiepen af. Als de uitkomst toch niet bij hem/haar blijkt te passen dan wordt fase 2 en 3 nogmaals doorlopen. Het eindresultaat van deze fase is een definitieve beslissing. De volgende studiekeuzeactiviteiten sluiten hierbij aan: 

  • Proefstuderen / meeloopdagen
  • Studiekeuzecheck

Bevestigen
Tijdens het eerste jaar van de opleiding ervaart uw zoon/dochter (die nu student is geworden) wat de opleiding in werkelijkheid inhoudt. In de loop van het eerste studiejaar zal uw kind, daarin gecoacht door de studieloopbaanbegeleider, ervaren of de gekozen studie bij hem/haar past. Daarbij spelen interesse voor de inhoud van de opleiding en motivatie voor het beroep waarvoor opgeleid wordt een belangrijke rol. Bij een goede match wordt de studiekeuze bevestigd en vervolgt uw zoon/dochter de opleiding in de hoofdfase.